Lieve toeschouwer, beste sympathisant
 

We bevinden ons plots allemaal in bizarre tijden. Het liefst hadden wij een theaterstuk gemaakt over de strijd van de mensheid tegen een onbekend virus, maar in dit geval is het tot ieders verbazing bittere realiteit. Alsof we terecht zijn gekomen in één of andere slechte sf-film.

Voor vele mensen is deze gezondheidscrisis een ramp. Haast alle sectoren krijgen te maken met onvoorziene omstandigheden en we vrezen dat de gevolgen van deze crisis nog jaren voelbaar zullen zijn. Ook de cultuursector deelt enorm hard in de klappen. De timing van deze impasse valt dan ook nog eens vlak na de beslissing van onze regering om drastisch te snoeien in het budget voor cultuur. We vrezen dat deze zoveelste kaakslag wel eens het einde kan betekenen voor vele cultuur - en productiehuizen of de dromen en plannen van talrijke jonge theatermakers. 

Aanvankelijk dachten we dat de schade voor Bert Leysenkring beperkt bleef, dit vooral omdat we voor de eerste keer sinds lang geen theaterproductie in maart op de planken brachten. Helaas bleek al gauw dat de impact van deze crisis niet beperkt bleef tot enkel maart en dat ook wij moesten aanpassen en reorganiseren. Net zoals zovele bevriende theatergezelschappen in de Kempen en ver daar buiten.  

Het werd snel duidelijk dat onze nieuwe locatieproductie ‘Waaiendijk’ nooit speelklaar zou geraken tegen de première van 29 mei 2020. Daarom hebben we beslist om het creatieproces stil te leggen en de voorstellingen te verplaatsen naar een latere datum.  

Van uitstel komt echter geen afstel. Onze plannen lagen klaar, de acteurs waren in volle voorbereiding, het domein van Spreedonken in Olmen lag er hemels bij,… Kortom de Bert Leysenkring was klaar om jullie te trakteren op een nieuw fijn komisch en avontuurlijk theaterproject op een unieke locatie in onze gemeente Balen.  

We beloven jullie dat we deze leuke theatertekst zeker nog gaan ensceneren, maar geef ons even de tijd om dit allemaal praktisch te regelen. Ons volgende seizoen stond immers ook al in de startblokken, dus dit vraagt om een herplanning van heel wat agenda’s.  

We vinden het jammer dat we jullie in deze moeilijke tijden geen cultuur kunnen aanbieden. Cultuur zou kunnen zorgen voor een welgekomen afleiding en een beetje verstrooiing. Maar we vinden het belangrijk om de richtlijnen te volgen en samen met jullie te hopen dat we dit virus snel onder controle kunnen krijgen.  

Dus even geen theatervoorstellingen, maar wel een belangrijke focus op het herstel van de wereld. Onze grote dank gaat dan ook uit naar iedereen die zich inzet voor anderen en naar alle mensen die helpen om dit virus krachtig bij het nekvel te grijpen. 

We beloven jullie om terug paraat te staan in het nieuwe theaterseizoen. We hopen dat al onze toeschouwers dan ook met even veel enthousiasme en goesting naar onze theaterzaal zullen afzakken.